Vychází Windows 11

Windows 11 jsou tu. Co od nich čekat??

A je to tu. Dne 5.10.2021 přišel do IT světa velmi očekávaný Windows 11 od společnosti Microsoft a my jsme se rozhodli se s vámi podělit o zkušenosti s tímto systémem. Windows 11 přináší celou řadu změn ať už uživatelských, tak hlavně designových. Co se vše od něj očekávat?? To se dozvíte v jednoduchém shrnutí níže.

Microsoft slibuje velkou revoluci a také odstartování nové éry Windows. Z minulých zkušeností jsme jako uživatelé zvyklí, že každý lichý operační systém, jako byl např. nepopulární Windows 2000, Windows Vista, popř. Windows 8, byly takové „zkušební“ systémy před příchodem velikánů např. Windows XP, Windows 7 a naposled tak Windows 10. Nicméně Microsoft tentokrát slibuje změnu a musíme se tak nechat překvapit.
Nový systém je více zaměřen na běžné uživatele, kteří mají rádi kreativní prostředí, lepší propojení s oblíbenými osobami, herním světem a obecným obsahem. Změn se dotkla také výrazně designu, kdy hlavním prvkem je nabídka Start, která se přestěhovala doprostřed lišty.

Pojďme tedy shrnout pár základních bodů. 

Jiná pozice nabídky Start

Na první dojem si všimneme změny v nabídce Start. Ta je oproti obvyklému umístění vlevo dole přímo uprostřed hlavní lišty. Někomu se to může zdát poněkud nešikovné místo, ale po několikadenním osobním zkoušení, jsme si tuto nabídku velmi oblíbili. Celkový nový vzhled působí velmi moderně, svěže a přináší doslova nový vítr do systému Windows. Navíc čím více aplikací připínáte na tuto lištu, nabídka Start se postupně posouvá doleva. Z praktického hlediska je to velmi efektivní a nemusíte neustále sjíždět kurzorem do levého rohu. Vždy máte vše po ruce.
Tak jako v mobilních zařízení, tak i ve Windows 11 je velký důraz na Widgety. Tzn. Kalendáře, počasí a události budete mít neustále na očích. Tyto widgety můžete navíc na ploše přemístit kam bude chtít.

 

Jednoduchá bude také komunikace s přáteli, kdy chatovat a volat zdarma budete pomocí integrované aplikace Microsoft Teams. Tato aplikace se poslední dobou také využívá díky distanční výuce na školách, takže určitě přijde vhod opravdu všem.

Revoluční je také práce s okny, kdy Windows 11 automaticky rozezná např. vaše hybridní zařízení a při odpojení klávesnice se okna a práce s LCD přizpůsobí práci s dotykem.

 

Hráči si přijdou na své

Stále platí, že Windows je největší a nejoblíbenější platformou pro hráče napříč celým světem. Vždy kladl důraz na prostředí pro hráče a jiné to není u Windows 11. Zde Microsoft dokonce slibuje rychlejší načítání her oproti předchůdci Windows 10. Také nabízí novou technologii AutoHDR, díky které dokáže nabídnout opravdu famózní grafiku u spousty her aniž by museli zasahovat vývojáři. Nicméně tyto vše ukáže až čas a různé testy. Vždyť je Windows 11 zatím na úplném začátku.

  

Kompatibilita je velké téma

Posledním bodem tohoto shrnutí je kompatibilita systému Windows 11 s vašim zařízením. Stejně jako u předchůdce Windows 10, bude i jedenáctka k dispozici zdarma jako bezplatný upgrade. Nicméně jsou zde minimální požadavky vašeho zařízení, na které Microsoft klade velký důraz. Nově bude problém tento systém pustit na starších zařízení, protože by to prostě a jednoduše neutáhly. Otázkou je, zda je to celosvětová taktika, jak obměnit IT za novější a hýbat s trhem, nebo je nový systém opravdu tak náročný na výkon.

 

Zde jsou minimální požadavky na systém Windows 11

Procesor: min. 1,00GHz nebo rychlejší se 2 nebo více jádry s podporou 64bitové architektury nebo zařízení System on a Chip. Podporovány jsou převážně Intel Core  8. generace nebo AMD Ryzen 2000 a novější

Paměť: min. 4GB RAM

Uložiště: 64GB a výš. Doporučen je spíše SSD disk, ale s klasický HDD také funguje v pořádku. 1

Grafická karta: GPU kompatibilní s DirectX 12 / WDDM 2x

Obrazovka: min. 9“ a rozlišením HD

Je vyžadováno internetové připojení

Microsoft také slíbil podporu starších zařízení tzn. vše se ještě okolo Windows 11 může změnit.

 

Repasované notebooky s Windows 11 naleznete u u nás v nabídce. Nový operační systém bude častěji instalován, tudíž bude nabídka notebooků s Windows 11 větší.