K čemu slouží dokovací stanice?

Výhody používání dokovací stanice

 

Spousta zákazníků, když slyší slovo dokovací stanice, vůbec netuší, o čem se mluví a k čemu je to vůbec dobré. Také jste o tento příslušenství neslyšeli? Výborně, proto budete velmi mile překvapeni, co všechno rozšíření vašeho notebooku pomocí dokovací stanice nabízí. Velmi rychle si tzv. „dokynu“ zamilujete a bude ji chtít také. Rádi vám ukážeme, jak může zjednodušit práci na notebooku a ušetřit tak zdlouhavé přenášení různého příslušenství. Pojďme tedy na to.

 

Co to vlastně dokovací stanice je?

Jedná se o speciální příslušenství k notebookům, které naleznete ve specializovaném obchodě, jako jme třeba my v Malicomputeru. Možnost dokování bohužel nenabízí všechny modely notebooků, ale spíše firemní notebooky nebo pracovní stanice. V praxi se s nimi nejčastěji setkáte v bankách, kancelářích, ve školách nebo také u autoservisů. Ale to není vše, díky velké popularitě repasovaných notebooků je také užívají běžní uživatelé a to ve velkém.

 Levné dokovací stanice

Dokovací stanice je zařízení, které se pomocí speciálního portu připojí k Vašemu notebooku a zjednodušeně Vám nabídne rozšíření oblíbených portů nebo možnost připojení více monitorů najedou. Prostě to je dokonalé ne? Navíc nemusíte sebou nosit nabíječku. Jednoduše přijdete domů nebo do práce a notebook zacvaknete do portu a můžete naplno fungovat.

 Dokovací stanice HP

Nezvykle velká zásoba portů 

Největší výhodou dokovacích stanice je jejich pestrá nabídka portů. Notebooky jsou většinou limitované počtem např. USB portů nebo i možností rozšíření na více displejů. Určitě to znáte, zapojíte myš, tiskárnu a flash disk a už nemůžete přidat další příslušenství. Proto právě Vám by se dokovací stanice hodila náramně. Díky ní nemusíte řešit, kolik čeho máte zapojeno. Další výhodou je, že někdy dokovací stanice obsahují porty, které už běžně notebooky nenabízí, jako jsou sériový nebo paralelní port a jiné starší porty. Automechanici nebo strojaři takto můžou řešit nedostatek sériového portu.

 

Spousta místa bez překážení kabelů 

Cestování a notebook, to jsou pojmy, které do sebe zapadají. Určitě to znáte, ráno zabalíte notebook do brašny a utíkáte do práce. Notebook vybalíte a jdete na to. Připojíte myš, nabíječku, tiskárnu, externí monitor nebo další periferie. Ale to není vše. Než se dostanete domů, musíte zase vše odpojit a hlavně kabely nezamíchat.

 

Tento problém by se vám nestal, kdybyste využívali dokovací stanici. Všechny tyto vámi potřebné periferie by byly zapojeny do vaší docking staion a na trvalo. Představte si tu pohodu, kdy opět vyrážíte do práce a vybalíte notebook. Pak slyšíte jen cvaknutí a to je vše. Už můžete naplno pracovat a stihnete si v klidu ještě připravit ranní kafé. Tímto způsobem zjistíte, jak jsou dokovací stanice opravdu velmi důležité a rychle si je zamilujete.

Snadné nabíjení

Aby těch výhod nebylo málo, tak máme pro váš ještě jednu. S dokovací stanicí již nemusíte do práce nosit těžkou nabíječku. Notebook můžete nabíjet skrze dokovací stanici. Nabíječka je do ní připojená, a jakmile dorazíte do kanceláře, jen notebook zacvaknete do „dokovačky“ a už se nabíjí. Tímto způsobem můžete mít jednu nabíječku doma a druhou v kanceláři připojenou v dokovací stanici.

  Dokovací stanice pro notebooky

Doporučujeme vám dokovací stanici určitě vyzkoušet, samozřejmě pokud ji váš notebook podporuje. Věříme, že se stane vaší součástí každodenní práce a velmi rychle si ji oblíbíte. Dokovací stanice jsou relativně malé a nezabírají tolik místa. Můžete je mít kdekoliv na pracovním stole. Díky docking station připojíte spousty dalších periferií, jako jsou tiskárny, skenery, monitory, reproduktory, nabíječka a další jiná zařízení. Její používají je naprosto jednoduché a zvládne to opravdu každý laik.