Jak vybrat notebook

Jak vybrat notebook v roce 2022

Notebooky jsou jednou z nejvíce využívanou výpočetní technikou v roce 2022 a bude tomu i nadále. I když v dnešní době jsou na vlně chytré telefony, stále pro zábavu, práci a jiné činnosti je notebook nepostradatelnou pomůckou. Rádi Vám proto poradíme, na jaké parametry a vlastnosti se zaměřit, ať už hledáte např. notebook na hraní her, kancelářskou práci, sledování seriálů nebo notebook pro střih videa.

Rady pro začátek

Velmi důležité je promyslet, na co budete notebook používat. Poté pak můžete výběr rozdělit podle patřičných a důležitých parametrů. Na začátek máme pro vás pár základních rad, které vám usnadní výběr:

  • Základním rozhodnutí je, jaký operační systém chcete využívat. Nejběžnějším operačním systémem je Microsoft Windows, který je pro mnohé uživatele velmi přirozený a jednoduchý pro ovládání. Nicméně takový operační systém macOS od společnosti Apple je také velmi oblíbený a ne nadarmo je považován za velmi svižný a výkonný nežli MS Windows. Oba systémy jsou masivně rozšířené a každý má svou fanouškovskou základnu.
  • Notebooky pro hraní her, kancelářskou práci nebo pro stříhání videa se velmi liší jak typem notebooku, tak i jejich cenou. Ta se především odvíjí od výkonu notebooku.
  • Samotné parametry notebooku jsou opravdu velmi důležité a to hlavně pokud vyžadujete vysoký výkon pro hraní her nebo stříhání videa.
  • Pracovní notebook by měl být svižný a měl by mít podsvícenou klávesnici. Také doporučujeme, aby tento notebook měl rychlý SSD diska a dostatečně velký touchpad.
  • Pro odolnost je potřeba zvolit kovovou konstrukci, která je odolnější. U pracovních a studentských notebooků je to obrovské plus.

 

Základní parametry pro výběr notebooku

Spousty parametrů, které Vám dokážou pěkně zamotat hlavu. Procesor, grafická karta, operační paměť RAM, velikost a rozlišení displeje nebo kapacita a rychlost disku. Těchto parametrů je opravdu mnoho, proto jsme pro vás sepsali několik důležitých bodů pro výběr toho správného notebooku

1. Procesor

Procesor, který je označován CPU, je mozkem notebooku a počítače. Stará se o veškeré výpočty i procesy a zajišťuje důležitý přenos informací mezi komponenty notebooku. Při výběru notebooku je potřeba dbát důraz na jeho správnou volbu, jedná se o nejdůležitější parametr vůbec.

Výrobci procesorů

Hlavní a největší výrobci procesorů ve světě jsou Intel a AMD. Ti nabízí širokou škálu procesorů notebooky v různých výkonnostních kategoriích.

Intel

Společnost Intel má své hlavní procesory označeny Core i3, i5, I7 a nejvýkonnější řadu Core i9. Všechny jsou to velmi kvalitní a výkonné procesory, ale pokud hledáte vyloženě zlatý střed a ideální poměr cena/výkon, určitě zvolte Intel Core i5. Intel vyrábí také méně výkonné procesory, které naleznete spíše v jednodušších a levnějších pracovních či kancelářských noteboocích. Tyto procesory jsou modelové řade Intel Celeron a Intel Atom.

 Notebooky s procesorem Intel

AMD

Pak tu máme druhou gigantickou společnost AMD, která dlouhé roky soupeří se společností Intel. Názor na každou společnosti si zákazník musí udělat sám, kdy každý tábor má své příznivce. Proto nelze určit, který výrobce je lepší.

A teď k samotným modelům procesorů AMD. Můžeme začít procesorem AMD Ryzen 3, který je především určený do notebooků pro domácnosti, pro studenty nebo do kanceláří. Ideální poměr cena/výkon zde zaujímá AMD Ryzen 5, který je po všech stránkách výkonný a zároveň velmi univerzální. Pokud vyžadujete opravdu vysoký výkon, můžete využít procesory AMD Ryzen 7 a 9, které jsou stavěny pro hraní novějších her nebo např. střih 4K videí.

 Notebooky s procesorem AMD

Frekvence procesoru

Frekvence procesory není mnohdy vyloženě nejdůležitější parametr. Nicméně se udávají v GHz a určují kolik počet pokynů, které procesor zvládne za jednu vteřinu. Nejběžnější frekvence procesoru se udává od 1,6 GHz do zhruba 3,3 GHz, která je dostačující. Ty nejvýkonnější notebooky pak mohou dosahovat frekvence okolo 4,0 GHz nebo dokonce i více (u nejvýkonnějších sestav)

Počet jader procesoru

Výkon procesoru je velmi ovlivněn počtem jader. Funguje to tak, že čím více jader procesor má, tím je svižnější a výkonnější hlavně při multitaskingu. Znamená to, že může pracovat s více programy najednou. V dnešní době je nejdostupnější 2 až 6 ti jádrové procesory. Setkat se může také s nejvýkonnějšími procesory, které mají dokonce 8 jader nebo více.  

2. Grafická karta

Tato volba je důležitá, pokud hledáte notebook pro hraní her, zpracování videí nebo práci s grafickými programy.

 

Druhy grafických karet

Grafické karty je potřeba rozdělit na integrované a dedikované. Speciální druhem jsou herní grafické karty, které jsou vyvíjeny speciálně pro hráče.

Dedikovaná grafická karta

Dedikovaná grafická karta je výkonná grafická karta, která je umístěna na základní desce notebooku. Tyto karty jsou stavěny pro náročnější grafickou práci, které je vyžadují

Integrovaná grafická karta

Nejčastější typ grafické karty, která je zabudovaná přímo v procesoru. Tyto karty jsou stavěny na běžnou každodenní nebo kancelářskou práci, různá multimédia jako je sledování HD videí a streamovacích služeb. Sice nejsou tak výkonné jako dedikované karty. Každopádně díky jejich neustálému vývoji, se integrované grafické karty ve výkonu výrazně zlepšily a zvládnou i starší a některé novější hry.

Herní grafické karty

Nejvýkonnější grafické karty jsou právě ty pro hraní náročných počítačových her. Výběr těchto karet se pak zaměřuje i na kapacitu vestavěné paměti. Zde platí pravidlo, že čím větší paměť, tím lépe. Doporučená kapacita pro hraní her se pohybuje okolo 4 – 8GB vestavěné paměti.

3. Operační paměti RAM

Jedna z hlavních komponenty je operační paměť RAM. Ta určuje plynulost chodu celého notebooku a také počet užívaných aplikací najednou. Zde platí, jako u grafických karet, pravidlo, čím více paměti tím lépe. Pro běžnou práci v dnešní době vystačí základní paměť o velikosti 4 GB. Pokud jste již náročnějším uživatelem, doporučuje operační paměť o velikosti 8 – 16 GB RAM. Pro ty nejnáročnější profíky a hráče lze využít paměti o velikosti až 64 GB RAM.

4. Velikost uložiště

Vaše veškerá data je potřeba ukládat na uložiště, které velmi ovlivňuje rychlost a plynulost práce na notebooku. Díky tomu je potřeba zvážit výběr typu disku. Setkat se můžete disky typu SSD, SSHD nebo HDD.

SSD – nejrychlejší uložiště bez mechanických částí

SSD disk je nejrychlejší variantou disku. Je také velmi odolný proti otřesů, protože neobsahuje žádné pohyblivé či mechanické částice. Díky tomuto disku bude vaše cestování a práce mnohem jednodušší. Navíc start operačního systému je svižný a nemusíte tak zdlouhavě čekat. Největší nevýhodou je cena, kdy si za tento disk určitě připlatíte, ale stojí to za to.

SSHD

Tento typ disku není tak rozšířený, ale můžete na něj také často narazit. Jedná se o hybridní verzi, která kombinuje klasický pevný disk HDD s rychlým SSD diskem. Jeho cena je nižší než u SSD disku, ale spotřeba energie a hlučnost je zase vyšší.

HDD – klasický plotnový pevný disk

Nejvíce dostupný typ disku HDD. Jedná se o klasický plotnový disku, u kterého je výhodou vysoká kapacit a nízká cena. Avšak i když je jeho cena nižší, tak je mnohem citlivější k otřesům a pomalejší. Pokud Vám tedy nevadí pomalejší start systému a potřebuje velkou kapacitu disku pro svá data, je HDD správnou volbou. Kapacita se zde pohybuje zhruba od 500 GB do 2 000 GB. Můžete se setkat z uložišti až 12 TB (12 000 GB).

 

5. Velikost a tip displeje

Velikost úhlopříčky

Výběr úhlopříčky vás ovlivní v několika směrech. Její velikost bude udávat celkovou pohodlnost při práci, váhu a velikost notebooku, požitek při sledování oblíbených filmů a další vlastnosti. Velikosti notebooků začínají zhruba od 12“ a končí u 17“ a výjimečně i více. Nejoblíbenější velikostí jsou pak notebooky 15,6“. Velikost displeje má také velký vliv na výdrž baterie čili, čím větší LCD, tím menší výdrž baterie.

 

Rozlišení displeje

Při výběru notebooku se určitě zaměřte na rozlišení displeje, jelikož udává celkovou jeho kvalitu. Čím vyšší rozlišení displej má, tím je obraz ostřejší a kvalitnější. Běžnou a nejlevnější variantou je rozlišení typu HD 1366 x 768 bodů. Pokud si chcete vychutnat naplno zážitek z vaší oblíbené hry nebo filmu, doporučujeme Full HD rozlišení 1920 x 1080. Některé notebooky se nabízí již z 2K nebo spíše 4K rozlišení, ale je jich v prodeji stále velmi málo. Když zatoužíte po té nejvyšší kvalitě, musíte sáhnout pro Retina displeje, které naleznete u MacBooků. Neuvěřitelně čistý a ostrý obraz, prostě dokonalost sama.

HD

1366 x 768 px

Notebooky do 14“

FULL HD

1920 x 1080 px

14“ a větší notebook

Ultra HD

3840 x 2160 px

15“ a větší notebooky

4K

4096 x 2160 px

15“ a větší notebooky

 

Povrch displeje

Zde máte dvě možnosti, buď matný, nebo lesklý povrch. Matný povrch má řadu výhod v horších světelných podmínkách, kdy je obraz čitelný na denním světle a zbytečně tak nepůsobí jako zrcadlo. Tento typ displeje je ideální pro cestovní notebooky nebo notebooky do terénu.

6. Konektivita notebooku

Konektivita je dalším z parametrů, které vás mohou ovlivnit při výběru notebooku. Většinou se rozhoduje u typu a počtu portů, které jsou v notebooku zabudovány. Nejčastěji hledáte, aby notebook měl USB porty, HDMI, webkameru, Audio Jack nebo třeba čtečku paměťových karet.

7. Zvuk

Automatickou výbavou notebooků jsou zabudované reproduktory, které nejsou až tak výkonné, ale jsou dostačující. Pro zkvalitnění zvuku lze využít Audio Jack, kde lze připojit kvalitní sluchátka nebo reproduktory. Využít můžete také bezdrátových reproduktorů.

8. Operační systém

Nejvíce využívané operační systémy v noteboocích jsou Microsoft Windows a Apple macOS. Tyto systémy jsou opravdovými lídr v IT. Nicméně se můžete setkat také s operačními systémy Google Chrome nebo Linux, které mají také velkou uživatelskou základnu. Každý systém má něco svého speciálního a proto je to na zvážení každého uživatele, čemu dá přednost a v jakém uživatelském prostředí chce pracovat.

OS Windows

Nejvíce užívaný je operačním systémem od Microsoftu je Windows 10 či nejnovější Windows 11. Systém je velmi bohatý, má líbivé uživatelské prostředí a nabízí velkou řadu aplikací, jednoduché správy a her. Tento sytém je nejvhodnější pro hraní počítačových her.

Notebooky s Windows 11

OS macOS

Tento sytém je hlavním mozkovým centrem notebooků a počítačů Apple. Je to naprostá dokonalost a bezchybná synchronizace mezi produkty Apple. Dokonalé zabezpečení a spolehlivé výrobky Apple. Nevýhodou je jeho použití pouze na produktech Apple a nevhodnost pro hraní her.

Notebooky Apple

9. Cena notebooku

Toto téma je tím nejdůležitějším. Cena notebooku může začínat na pár tisících až po desítky tisíc korun. Výše ceny udává jak kvalitu zpracování, nové technologie, tak i také výkon. Nicméně pojďme se podívat na jednoduché rozdělení cen notebooků.

  • Notebook do 10 000 Kč je nejvíce žádanou kategorií. Zde určitě vybírejte pokud možno nejnovější generace procesorů nebo klidně i starší typ, ale ověřeného a výkonného procesoru.
  • Notebooky do 20 000 Kč jsou značně kvalitnější a výkonnější. Tento zlatý střed už nabízí vyšší výkon, kvalitnější nebo kovovou konstrukci, vychytávka a kvalitnější výbavu. V této cenové relaci naleznete notebooky určené pro hraní her, s displejem s FULL HD rozlišením a výkonnějším procesorem.
  • Nejdražší modely notebooků nabízí opravdu to nejlepší. Můžete si být jisti vysokým výkonem, velmi odolným nebo kovovým tělem, displejem s vysokým rozlišením a také skvělou grafickou kartou. V této kategorie se nachází také notebooky pro profesionální fotografy a grafiky, kdy se opravdu vyplatí tato investice.

 

Výběr notebooku pro někoho může být velmi náročný proces, proto v případe potřeby se můžete s výběrem obrátit přímo na nás. Velmi rádi Vám poradíme podle vašich potřeb a finančních limitů.