Jak vyčistit notebook?

Jak vyčistit notebook? Ukážeme vám, jak to máte (ne)dělat

Hlučný provoz nebo se váš notebook přehřívá? Je to jedna ze známek toho, že je na čase ho vyčistit. Pravidelná údržba pro správný chod notebooku je velmi důležitá, proto se doporučuje jej vyčistit alespoň dvakrát za rok. Nevíte si s tím rady jak na to a co například nedělat? Rádi vám poradíme.

Proč je důležité čistit notebook pravidelně

Zaregistrovali jste u svého notebooku hlasitější nebo pomalejší provoz? Celkový pomalý chod notebooku projevený zdlouhavým načítáním programů, zasekávání se při náročnější práci, nebo že notebook startuje jako letadlo. Pravděpodobně bude potřeba jej vyčistit. Chlazení notebooku neboli radiální ventilátor, který ochlazuje vnitřní prostor notebooku nasáváním vzduchu, bohužel nasává i okolní prach. Vznikají tím velké usazeniny ve ventilátoru, ale také i žebrových průduších a dochází tak ke snížení chlazení notebooku. To má za důsledek přehřívání notebooku a omezení jeho činnosti.

Pokud vás tyto důsledky nutí k pořízení nového stroje, určitě mu dejte ještě jednu šanci a vyčistěte jej.

K vyčištění notebooku stačí být trošku zručný a lehce trpělivý. Každopádně pokud si na to nevěříte, doporučujeme váš notebook svěřit do odborných rukou.

 

Jak vyčistit notebook od prachu krok po kroku

Před zahájením čištění je nutná demontáž základní desky. Nelekejte se, není to tak složité, jak to ve skutečnosti je. K tomuto kroku budete potřebovat:

  • Velikost a typ šroubováků, které budou pasovat
  • Plastové páčidlo (například to, které se používá při demontáži auta)
  • Pinzetu
  • Stlačený vzduch ve spreji
  • Utěrku, nejlépe z mikrovlákna

Před samotnou demontáží notebooku, jej vypněte a poté vypojte ze sítě. Nejprve vyšroubujte všechny šroubky ze spodní části notebooku a k demontáži spodního krytu použijte plastové páčidlo. Po demontáži krytu odpojte baterii notebooku (některé notebooky mají vysouvací baterii, kterou je potřeba vytáhnout před tímto krokem) Ta se většinou nachází v pravé spodní části zařízení. Odpojíte ji většinou zatlačením na její konektory, a tím automaticky dojde k vyjmutí baterie.

V dalším kroku odpojte ventilátor, který má většinou 4pinový konektor v plastové objímce (poznáte ho podle toho, že je připojen jako jediný do ventilátoru).

Doporučujeme také odpojení kabelů wi-fi, které provedete pomocí pinzety.

K demontáži ventilátoru už vám nic nestojí v cestě. Pouze odmontujete šroubky, které ventilátor drží a poté je pomalu vyjmete.

Ventilátor a celé chladící ústrojí pořádně profoukněte stlačeným vzduchem. Nezapomeňte stejně tak profouknout i zbytek základové desky. Poté ventilátor a chladící ústrojí opět připojte k notebooku včetně wi-fi kabelů. Zkontrolujte, že vám nepřebývá žádný šroubek a na závěr připevněte zpět k notebooku zadní plastový kryt.

 jak vyčistit notebook  

Jak vyčistit displej notebooku

Pro snadné vyčištění displeje přijde vhod čisticí roztok, který je vyroben přímo pro displeje elektroniky. Také bude nutná utěrka, nejlépe z mikrovlákna. Tento materiál je dokonalý tím, že dokáže vyčistit i nejtěžší nečistoty, a zvládne absorbovat 5krát víc vlhkosti než běžná bavlna. Po vyčištění povrch zůstává suchý a čistý.

Před samotným čištěním, displej nakloňte co nejvíce do vodorovné polohy. Tím zamezíte zatečení čistícího roztoku do spár. V dalším kroku naneste roztok na utěrku z mikrovlákna a opatrně vyčistěte displej. Při čistění netlačte na displej, aby nedošlo k jeho poškození.

 

S klávesnicí vám pomůže stlačený vzduch

Nemusíte se bát zdlouhavého vyndávání jednotlivých kláves, protože by vám hrozilo její poškození. Pro dostačující vyčištění vám bude bez problému stačit stlačený vzduch v plechovce. K tomu použijete čistý štětec s jemnými štětinkami (například štětec určený na make-up).

  1. klávesnici jemně vyčistěte pomocí štětce
  2. stlačeným vzduchem opatrně a systematicky profoukněte klávesnici. Doporučujeme foukat vždy jedním směrem, aby nedošlo k nafoukání prachu zpět na vyčištěné místo
  3. Na konec ještě jednou vyčistěte štětečkem klávesnici, tím ji zbavíte zbylých částeček nečistot

 

jak vyčistit klávesnici 

Pokud se Vám vylila na klávesnici voda nebo jiná tekutina, notebook ihned vypněte, vytáhněte z elektrické sítě. Poté jej opatrně otočte vzhůru nohama, tak aby pokud možno co nejvíce tekutiny vyteklo. Poté jej utěrkou očistěte a klávesnici vysušte. Jakmile bude hotovo, notebook otočte zpět a nehte jej pořádně vyschnout.