Jak zrychlit počítač, rady a tipy

Jak zrychlit počítač, rady a tipy

Dokážete si určitě živě představit, jaké to je, když máte pomalý počítač. To dokáže podráždit nervy každému. Vina je ale většinou na naší straně a to díky opakování běžných chyb, kterých se jen tak nezbavíme. Proto vám rádi poradíme, jak zrychlit počítač či notebook a nestálo vás to vůbec nic.

 

Nezahlcujte svůj pevný disk


Většina počítačů, ať jsou nové nebo repasované, obvykle nezpomalují samy od sebe nebo proto, že by jejich výkon byl slabý. Nejčastěji za pomalou rychlost jejich práce můžeme my sami uživatelé a to díky stále dokola opakujícím se chybám.


Chyba, kterou lze napravit velmi jednoduše, je odstranění nepotřebných souborů, případně je můžete přesunout na váš externí disk nebo jiné uložiště. Pro správnou funkci pevného disku je potřeba, aby nebyl přeplněný a mohl tak fungovat přesně. Stejným způsobem vás tak může zlobit operační paměť.


Pro stabilní a správný chod pevného disku se doporučuje mít minimálně 10 % z celkové kapacity volných. Pokud vaše uložená data na pevném disku přesáhnou 90 % kapacity, velmi rychle dojde k jeho zpomalení.

 

Zamezte automatické spouštění aplikací

Určitě se denně potkáváte s tím, že jakmile zapnete počítač, spustí se vám několik (většinou oblíbených) aplikací najednou. Většinou jde o komunikační nástroje, nebo například streamovací služby. Pro vás jako uživatele, je vždy pohodlné je mít ihned k dispozici a užívat je, ale pro váš počítač to tak jednoduché není. Start počítače nebo notebooku je ihned výrazně pomalejší a má to také vliv na celkový pomalý chod operačního systému po startu.


Doporučujeme zkontrolovat aplikace, které se vám spouští po startu a ve skutečnosti je používáte zřídka nebo v delších intervalech. Tyto aplikace neustále běží na pozadí a zpomalují chod počítače. Proto je zastavte a raději je podle potřeby spouštějte ručně ideálně v situaci, kdy je opravdu potřebujete. Pokud některé aplikace využíváte denně, nechte je nastaveny, tak jak jsou a tím si tak nepřidávali zbytečnou práci navíc.

 

Neotvírejte desítky záložek v prohlížeči najednou

Určitě jste už slyšeli o tom, že není dobré nechávat v prohlížeči otevřené záložky, které zrovna nevyužíváte? Pokud vám po práci v prohlížeči zůstalo větší množství otevřených záložek, tak otázka, jak zrychlit počítač, má velmi jednoduchou odpověď. Jednoduše je zavřete a takto to dělejte pokaždé.


Jestliže si na danou webovou stránku prohlížíte, nebo ne, váš počítač to vždy zaměstná. Pak s každou další otevřenou záložkou dochází k vytváření nových procesů. To se projeví zatížením operační paměti a potíže je na světě. Doporučujeme si nechat při práci otevřené pouze jen ty záložky a weby, které aktuálně potřebujete prohlížet

 

Pravidelné aktualizace

Nepodceňujte pravidelné aktualizace, protože problémy typu kolísající programy, zavirovaný nebo pomalý počítač, toto všechno si lze přivodit naprosto sami. Aktualizaci systému a dalších programů, které vám váš přístroj nenabízí jen tak ze srandy, určitě neignorujte. Mohlo by vám to způsobit velké komplikace a provoz počítače by byl tak ohrožen. 


Hlavním úkolem aktualizací, které vás mohou obtěžovat a které většinou objeví v tu nejméně vhodnou chvíli, jsou většinou vylepšení a optimalizace. Díky těmto aktualizacím může celý přístroj pracovat výrazně rychleji a bez chyb. Díky nim můžete vyhnout například i likvidačnímu pirátskému útoku.

 

Zkontrolujte přítomnost malware

Škodlivý software označován také jako malware, vám může zkomplikovat život. Jejich hlavní činností je provádění akcí, které by vás nenapadlo ani nikdy povolit a o které vůbec nestojíte. Bohužel o těchto útocích ani nevíte.


Mimo spousty dalších potíží může škodlivý malware také výrazně zpomalovat počítač. Díky tomu doporučujeme neignorovat hlášení systému a na jejich přítomnost nebo zneškodnění. 


V opačném pohledu vám pro zrychlení počítače doporučujeme odinstalovat běžný antivirus, který si většinou po pořízení nových nebo i repasovaných notebooků uživatelé ve velkém instalují.


Pokud nevyužíváte například trial verzi antiviru, plně se, můžete spolehnout na operační systém Windows 10, který v sobě má již zabudovanou spolehlivou ochranu ve verzi Windows Defender. Tudíž ve chvíli spuštění nového nebo repasovaného počítače ještě již plně chráněni. Nově instalovaný další antivirus ve vás může vzbudit dobrý pocit ochrany, ale opak je pravdou, spíše váš počítač zpomaluje.

Zpomalení vašeho počítače může v určité míře způsobit také jeho znečištění v okolí chladícího okruhu. Proto doporučujeme pravidelnou údržbu, a tím jej udržíte v lepší kondici. I tahle drobnost může výrazně pomoci a prodloužit životnost zařízení. Určitě se údržbě pravidelně věnujete!

Levné notebooky