Jak vybrat správný tip displeje

Jak vybrat správný tip displeje?

  

V dnešní moderní době se staly notebooky hlavní pracovním nástrojem a už se bez nich takřka nedokážeme představit život. Notebooky nabízí také velmi mnoho zdrojů zábavy, proto při jejich výběru klaďte důraz na technické parametry a také na kvalitu a typ displeje.

 

Výpočetní techniku bez displeje si nedokáže představit, je jeho pevnou součástí. U stolních počítačů lze monitory vyměnit kdykoliv dle vaší libosti. To už ale neplatí u notebooků, kde je monitor napevno a nelze jej jen tak měnit za různé typy. Při nákupu notebooku se zaměřte na parametry displeje, které jsou opravdu velmi důležité. Tento výběr ovlivní jak délku práce na notebooku, tak i míru požitku z případné zábavy. Také je nutné přihlížet, jakou činnost na notebooku budete provádět, či za jakých podmínek. Těmito parametry se budete také řídit při jeho výběru.

 

Při výběru notebooku narazíte na několik typů displejů jako jsou:

  • TN displej
  • IPS displej
  • OLED displej
  • VA displej

 

Standardní TN displej

Jednou z nejběžnější, ale také nejstarší variant je TN displej. Jeho počátek vývoje vznikl od 80. let minulého století. I když je tato technologie stará, je i v dnešní době velmi využívaná. Tento typ displeje má velmi dobré vlastnosti a jeho cena je nízká. Díky tomu je stále oblíbený jak mezi výrobci, tak i uživateli. Nejčastěji jej můžeme zakoupit u cenově dostupnějších notebooků, tedy levné modelové řady pro běžné užívání. Nicméně můžeme na něj narazit také u dražších notebooků, a to díky velmi kladným vlastnostem.

Hlavní výhodou TN displejů není jen jejich nízká cena, ale také vysoká obnovovací frekvence a nízká doba odezvy. Tyto skvělé vlastnosti ocení převážně hráči počítačových her. Hlavní nevýhodou TN displejů jsou pak zhoršené pozorovací úhly, které snižují kvalitu barev a jejich zobrazení. TN displej se nedoporučuje těm, kteří užívají notebook primárně pro úpravu videí, fotek či zpracování multimediálního obsahu. U starších displejů se můžeme také potkat s tzv. „mrtvými“ pixely, které přestanou po čase úplně svítit.

 Levné notebooky

IPS displej jako nejlepší volba

S touto další technologií se začínáme setkávat také velmi často. Je označována jako IPS v překladu In-Plane Switching. Jedná se o novější technologii, která má postupně nahrazovat starší TN displeje. IPS technologie přináší novinky, které nahrazují chyby u předchozí TN technologie. Cena IPS displejů je již mnohem dostupnější, proto se sní setkáváme poměrně často, a nejen u dražších modelů. Jejich největší výhodou je například skvělé pozorovací úhly nebo velmi reálné zobrazení barev. IPS displeje jsou tedy vhodně pro práci s videem, fotografiemi, práci v terénu nebo na veškerá multimédia.

Tato technologie nese s sebou i záporné hodnoty. Tou nejhlavnější je například nižší obnovovací frekvence, která pro mnohé není podstatná, ale takoví hráči akčních PC her nemusí být spokojení. Naopak hráči RPG či strategií budou spokojeni s IPS technologií, kde je nižší obnovovací frekvence vítána.

IPS displeje mají vyšší pořizovací cenu, proto jak jsme to tu už zmiňovali, nenajdete je u levnější modelových řad.

 MSI monitory

Technologie OLED jako budoucí nástupce

Nově se můžete setkat také s notebooky, které mají OLED displeje. Dá se říct, že se jedná o budoucího nástupce všech ostatních typů displejů, které jsou prakticky klasické LCD s LED podsvícením.  U OLED displejů je nová technologie zaměřena na jiný typ podsvícení, kdy každý pixel se chová jako zdroj světla. Tím získáte řadu pozitivních technických vlastností displeje.

OLED technologie vás zaujme především zobrazením dokonalé černé barvy a také vynikajícím kontrastem. Dalšími skvělými výhodami je například dokonalá čitelnost na slunci, nízká spotřeba energie nebo také skvělé pozorovací úhly. Hlavní nevýhodou OLED nebo také jako AMOLED displejů je nižší životnost, kde může docházet k vypalování obrazu. Nicméně je tato technologie neustále ve vývoji, proto se postupně tyto nešvary eliminují. U těchto displejů se připravte také na vyšší pořizovací cenu

 Levné repasované notebooky

Méně známé VA panely

Při výběru notebooku můžete v parametrech narazit také na méně známé VA panely či VA displeje. Ty jsou označovány jako Vertical Alignment. Dá se říct, že se jedná o technologii, která se nachází v kvalitě mezi TN a IPS displeji. U VA panelů můžete ocenit lepších pozorovacích úhlů, nižší ceny a dostupnost u levnějších modelů notebooků a vyšší kontrast. Nicméně i přes tyto pozitiva nedosahuje notebook kvalit IPS a mrtvé úhly se zde také objevují. U tohoto typu displeje záleží také na výrobci, ale stále se jedná o nějaký mezi krok mezi TN a IPS displejem.

 Repasované notebooky se zárukou

Další důležité parametry

Výběr displeje notebooku není jen o typu panelu, ale o spoustě dalších parametrů. Ty jsou velmi důležité a zároveň rozhodují o celkové kvalitě displeje a jeho zaměření na určitě využití. K závěru článku vám zde uvedeme několik drobných rad.

 

  • Rozlišení displeje je důležité a doporučujeme upřednostnit variantu alespoň 1920 x 1080 pixel. Nižší rozlišení snižuje výrazně kvalitu displeje
  • Pokud nevyžadujete dotykový displej, doporučujeme matný povrh displeje, který je mnohem praktičtější
  • Pro práci na cestách nebo častější přenášení doporučujeme úhlopříčku 13“ – 14“, pro každodenní práci 15,6“ a pro hraní her či různá multimédia 15,6“ – 17,3“
  • Pokud budete trávit na notebooku několik hodin denně, zvolte technologii IPS případně AMOLED
  • Pro hraní počítačových her je důležitá odezva displeje
×

Splátková kalkulačka ESSOX