Jak vybrat herní notebook v roce 2022?

Jak vybrat herní notebook v roce 2022?

Herní notebooky jsou odvětvím, které zajímá snad každého. Nádherný design, různé svítící prvky, dravost a hlavně ten vysoký výkon. Snem každého malého i velkého hráče je mít vždy tu nejlepší možnou mašinu a hrát na ní své oblíbené pecky. Nicméně vše je ovlivněno rozpočtem, který na svůj oblíbený herní notebook máte k dispozici.

Herní průmysl je opravdu velmi finančně náročný, ale při výběru herního notebooku můžete zvolit z několika kategorií. Výrobci těchto brutálních notebooků jako jsou MSI, Lenovo, HP, Acer nebo DELL, se snaží nabízet herní notebook již např. od zhruba 18 000,- s DPH. Díky tomu se stávají čím dál dostupnější i pro uživatele s menším rozpočtem.

Rozdělíme si prvně herní notebook do 3 základních kategorií. Levné herní notebooky, střední třída a vysoká třída. Pojďme se na ně postupně podívat.

 

Levné herní notebooky

Jedná se především o herní notebooky do 20 000 Kč, které jsou dostupné pro zákazníky s menším rozpočtem. Můžete zde najít herní notebooky MSI Katana, herní notebooky HP Pavilion Gaming nebo HP Victus. Tyto herní sestavy jsou stavěny na všechny nejnovější hry, které si můžete v klidu zahrát. Pouze musíte počítat, že u některých náročnějších her, bude nutné snížit grafické detaily a trošku omezit kvalitu hry, aby šla plynule. V této kategorii jsou ideální notebooky pro Fortnite či notebooky pro Roblox.

Nejčastější parametry

Procesor: Intel Core i5 a Core i7, AMD Ryzen 5

Paměť RAM: 8 - 16 GB RAM

Pevný disk: SSD + HDD

Velikost LCD: 15,6“ až 17,3“

Grafické karty:  GeForce GTX 1050 Ti, GTX 1650, GTX 1650 Ti, GTX 1060 nebo nejnovější RTX 3050

Cena: herní notebooky do 20 000 Kč

Můžete si tak v klidu užít své oblíbené tituly jako jsou Fortnite, GTA V, Cyberpunk 2077, FIFA23, Call Of Duty a jiné.

 Levné herní notebooky

Herní notebooky střední třídy

V této kategorii nalezneme vyšší modely a to herní notebooky do 30 000 Kč. Pokud máte vyšší rozpočet než v předchozí kategorii, určitě Vás potěší výrazné navýšení výkonu notebooku. V této cenové relaci se již pohybují opravdové výkonné herní notebooky, které Vám dopřejí vyšší zážitek s hraní Vaší oblíbené hry. V této kategorii můžete najít opět oblíbené herní notebooky MSI Katana, HP Victus, Acer Nitro nebo herní notebooky Acer Predator, které jsou naprosté špičky ve své třídě.

 

Nejčastější parametry

Procesor: Intel Core i5 a Core i7, AMD Ryzen 5 a Ryzen 7

Paměť RAM: 8 - 16 GB RAM

Pevný disk: SSD + HDD

Velikost LCD: 15,6“ až 17,3“

Grafické karty: AMD Radeon RX 5500M, Geforce GTX 1660 Ti, RTX 2060, RTX 3050 a 3050 Ti, nebo dokonce vyšší střední třída GeForce RTX 3060

Cena: herní notebooky do 30 000 Kč

Vaše oblíbené hry si na těchto sestavách můžete zahrát na střední nebo mnohdy i vyšší detaily, proto se určitě vyplatí investovat pár tisíc korun navíc do střední třídy notebooků. Stoprocentní požitek s hraní her Vás určitě nemine.

 

Nejvýkonnější herní notebooky

A poslední elitní kategorie, herní notebooky nad 30 000 Kč. Zde můžete najít opravdu jen to nejlepší a některé herní „bestie“ se pohybují cenově okolo 60 000 Kč, kdy nabízí opravdu jen to nejlepší na trhu.

V této kategorii jsou například herní notebooky MSI Raider, Acer Predator, MSI Leopard, MSI Stealth nebo herní notebooky HP Omen.

Nejčastější parametry

Procesor: Intel Core i7, Intel Core i9, AMD Ryzen 7 – nejvyšší modelové řady

Paměť RAM: 16 – 64 GB RAM

Pevný disk: SSD + HDD

Velikost LCD: 15,6“ až 18,4“

Grafické karty: GeForce RTX 3060, RTX 3070, RTX 3080  

Cena: herní notebooky nad 30 000 Kč

Co si vlastně na těchto nadupaných herních noteboocích zahraju? No opravdu vše a to na nejvyšší detaily (záleží na konfiguraci, ale většinou ano). Nemusíte mít tedy obavy, že si pecky jako Call Of Duty: Warzone, Battlefield 2042 nebo i GTA V či Cyberpunk 2077 nezahrajete s maximálním požitkem.

 Herní notebook MSI Raider

Jak vybrat správný herní notebook?

V první řade Vám doporučujeme zjistit, jaké hry máte v plánu hrát. Od toho se bude odrážet jak potřebný výkon, tak i cena. Každá hra má své minimální a doporučené požadavky pro její hraní. Pokud chcete danou hru hrát plynule a bez grafické ho omezení, řiďte se doporučeným požadavky hry. Také je dobré sledovat stáří herního notebooku. Každý rok vychází nové a nové herní tituly a ty jsou vždy stavěny na aktuální hardware na trhu, proto i když herní notebook bude splňovat požadavky, může se jedna o starší konfiguraci, která Vás v budoucnu může limitovat. Někdy se vyplatí si připlatit nějakou částku navíc za novější výbavu. Životnost a využité notebook pak bude mnohem delší.

Příklad herní požadavků

Herní notebook pro Fortnite

 

Minimální požadavky

Doporučené požadavky

Procesor

Core i3-3225 3,3 GHz

Core i5-7300U 3,5 GHz

Paměť

4 GB RAM

8 GB RAM

Grafická karta

nVidia GTX 960, AMD R9 280

nVidia GTX 960, AMD R9 280

Paměť grafické karty

2 GB VRAM

2 GB VRAM

 

Notebook pro FORTNITE

Údržba herního notebooku

Toto téma je naprosto zásadní, proto ho necháváme jako poslední. Výkonné notebooky vyžadují mnohem častější údržbu a čištění, něž běžné kancelářské notebooky. Ventilátory herních notebooků jsou mnohem častěji využívány v maximální otáčkách a tudíž tak vzniká rychlejší zanesení prachem a nečistotami. Proto doporučujeme minimálně jednou za šest měsíců vyčištění chladícího ústrojí a ideálně i výměnu teplovodivých past. Údržbě jsme již v minulosti věnovali pozornost, proto ji naleznete v našem předchozím článku „jak vyčistit notebook“.

čištění herního notebooku