Aktualizace rozhraní HDMI na verzi 2.1a je zde, ale pozor na zmatek

Aktualizace rozhraní HDMI na verzi 2.1a je zde, ale pozor na zmatek

Již zaběhnutý standard HDMI 2.1 tu nějaký pátek s námi je. Nyní dorazila jeho aktualizace na verzi 2.1a, která sebou přináší další novinky např. nová funkce SBTM (Source-Based Tone Mapping).

Lepší optimalizace jasu

Technologie SBTM má uživatelům poskytnou mnohem hezčí obraz. Jeho úkolem je zajistit, aby neprobíhalo ztmavování jasu jednoduchou metodou, ale jemným odstupňováním. Díky tomu se mohou současně lépe koordinovat zařízení, jako jsou například Blu-Ray s televizorem, a tím nedocházelo k ovlivňování jasu nebo celkové kvality obrazu.

SBTM nenahrazuje HDR10, Dolby Vision nebo klasický standard HDR. Jeho funkcí je pomáhat aktuálním sestavám HDR fungovat mnohem lépe. Dosáhnout toho má tak, že technologie snaží o lepší optimalizaci obrazového zdroje, posílaného na zobrazovací zařízení. Na své si také přijdou streameři, kteří na obrazovce mohou kombinovat různé obsahy např. spuštěnou hru vedle okna s černobílým texte.

 

Pozor na matoucí označení

Podle zdrojů, ze serveru TheVerge, může dojít ke zmatkům s označením standardů HDMI. Starý starší standard HDMI 2.1 prostě zanikne a bude se všude objevovat pouze označení HDMI 2.1a. Bohužel to ale neznamená, že bude nové zařízení technologii SBTM podporovat. Bude poté na uživatelích, abys individuálně zjistili, zda tyto technologii jejich zařízení opravdu podporuje.

Pokud si v dnešní době koupíte např. notebook, LCD nebo zařízení s označením HDMI 2.1, vznikne problém, že si nemůžete být 100% zda opravdu obsahuje dané funkce. V reálu to může být tak, že zařízení bude vybaveno HDMI 2.0 a s novou verzí 2.1 se tak nic nemění.

Výrobce her, notebooků a PC budou přidávat podporu pro HDMI 2.1a vč. funkce SBMT v závislosti na konstrukci a to pomocí aktualizace firmware. Nicméně tento postup není tak častý, proto se většina uživatelů nové aktualizace nedočká a budou tak nuceni si koupit nové zařízení s touto podporou.

Doporučujeme uživatelům, při koupi nové televize nebo LCD, zkontrolovat jejich funkce a podporu HDMI 2.1a.

Veškeré notebooky s HDMI portem naleznete ZDE.