USB-C, revoluce v přenostu dat

Vše jedním kabelem, revoluce jménem USB-C

Konektor USB se stal naší každodenní záležitostí. Najdeme jej tak u notebooků, smartphonů, tabletů, počítačů a dalších zařízení. Tento konektory zažívá velký vývoj a každý vývoj vždy vyvolá velké nadšení.

Největšími revolucemi byla změna na USB 3.2 Gen 2x2. a nyní zažíváme velký přechod na USB4 neboli USB Type-C. Jedná o obrovskou revoluci a velkou náhradu starších konektorů USB 2.0 a 3.0. Revoluci můžete vyzkoušet, naše repasované notebooky již tento kontekor nabízí. 

Představení USB-C konektoru

Nový oboustranný konektor USB-C, je velkou revolucí, která má nahradit aktuálně užívaný typ USB-A. USB-C se tak představuje jako naprostý opak standardu, který garantuje rychlost přenosu nebo možnost napájet připojená zařízení. Aktuálně se stále ve velkém množství setkáváme se staršími konektory USB 2.0 nebo USB 3.0, které zažili také modernizaci na novější verze USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2 nebo USB 4 Thunderbolt 3.

Výrobci různých zařízení se snaží maximálně nový typ konektoru zavádět velmi rychle. Dokonce jeden z největších hráčů na trhu, společnost Apple, nabízí u nových MacBooků pouze USB-C konektory s kombinací Thunderbolt 3. Nicméně tento trend se přenesl i do dalších firem jako jsou Lenovo, HP nebo třeba DELL.

Zde je odkaz, kde naleznete náš repasovaný notebook s USB-C konektorem.

 

Výhody konektoru USB-C

Oboustranný konektor

Svět se dočkal pohodlného zapojení konektoru, bez složitých protihrotů apod. Připojit konektor USB Type-C zvládne naprosto každý. Díky oboustrannému provedení (oba konce jsou totožné), se nikdy nespletete. Bohužel zpětná kompatibilita s konektory USB 2.0 a 3.0 není možná a lze tak využít pouze redukce.

Přenos obrazu? Proč ne

USB Type-C je naprosto univerzální konektor, který připojí spousty zařízení. Dokonce pomocí adapterů dokáže zařídit přenos obrazu z HDMI, DisplayPort nebo VGA. Tím se stává naprosto skvělým pomocníkem.

Sdílené napájení

Nové rozhraní USB 3.2 Gen 2 může pomocí konektoru USB-C napájet spousty zařízení např. notebook, telefon, tablet apod. Konektor podporuje napájení silnějšího proudu, a to 20V a 5A. Kabel je tak všestranný, že lze zároveň přenášet data i energii.

 

Nedostižný Thunderbolt 3

Speciální technologie Thunderbolt 3, za jejímž vznikem je spolupráce společností Intel a Apple. Konektor bohužel není plně kompatibilními standardy USB 3.2 Gen 2x2 a starší. Připojuje se přes moderní USB-C kabel a ale jeho podpora je zaměřena na nejnovější USB4 s přenosovou rychlostí až 40 Gb/s. Budoucnost tohoto standardu je obrovská. Zajistí Vám super rychlý přenos dat, až 100W napájení zařízení a nebo přenos obrazu až ve 4K při krásných 60Hz.

 

Rychlejší a rychlejší

Přenos dat je s novějšími technologiemi čím dál rychlejší a nové rozhraní USB 3.2 Gen 2 dokáže přenášet data rychlostí až 10 Gb/s. V jednoduchém příkladu to znamená, že 10 GB vašich dat přenese za zhruba 8 vteřin. Nicméně byla tato rychlost překonána standardem USB 3.2 Gen 2x2, která dosahuje rychlosti až 20 Gb/s. Aby nebylo těch rekordů málo, tak nejnovější technologie USB4 slibuje přenosovou rychlost až 40 Gb/s a to i standard Thunderbolt 3, který je s USB4 kompatibilní. Mám se opravdu na co těšit.

 

Výpis současných USB konektorů