Kdy končí podpora Windows 10? Připravte se, velmi brzy

 Aktuálně nejpreferovanějším operačním systémem na trhu zůstávají Windows 10. Tento trend přetrvává navzdory intenzivním snahám společnosti Microsoft propagovat svou novější verzi, Windows 11. Zajímavě, ani vysoká popularita Windows 10 mezi uživateli neovlivní plány amerického technologického giganta na ukončení podpory tohoto operačního systému v následujícím roce. Tento krok znamená definitivní konec aktualizací a bezpečnostní podpory pro Windows 10, což uživatele nutí přemýšlet o přechodu na novější verze.

Podle oficiálního harmonogramu společnosti Microsoft dojde k ukončení podpory operačního systému Windows 10 dne 14. října 2025. To se vztahuje přímo na nejnovější aktualizaci označenou jako verze 22H2, která byla uvedena na trh na podzim roku 2022. Je důležité si uvědomit, že starší verze Windows 10, které nebyly aktualizovány, již přestaly být podporovány v předešlých letech. Toto oznámení představuje důležitý milník pro uživatele a firmy, které využívají Windows 10, a zdůrazňuje význam pravidelných aktualizací pro zajištění bezpečnosti a optimálního výkonu systému.

Již v příštím roce na podzim se uživatelé desítek setkají se situací, kterou již dříve zažily operační systémy Windows 7 a Windows 8. Microsoft oznámil ukončení podpory, což znamená, že pro tyto platformy nebudou nadále dostupné žádné nové aktualizace. Tato změna vyžaduje, aby uživatelé začali uvažovat o aktualizaci svých systémů, aby si zajistili pokračování v bezpečném a hladkém provozu.

Konec podpory Windows 10

Používání operačních systémů Windows 7 a 8 v dnešní době představuje seriózní bezpečnostní riziko. Konec podpory těchto systémů znamená, že nebudou dostupné žádné další aktualizace, což zahrnuje i zlepšení v oblasti zabezpečení. To znamená, že pokud by byla v systémech Windows 7 nebo 8 odhalena nová bezpečnostní chyba, jejíž uživatelé by se stali snadnými cíli pro kybernetické zločince. Aktualizace na novější verzi systému Windows je proto nejen doporučena, ale stává se nezbytným krokem k zajištění bezpečnosti vašich digitálních dat a osobních informací.

Ani ten nejlepší antivirový program nemůže plně ochránit uživatele, pokud používají zastaralý nebo již nepodporovaný operační systém. Kritický problém v operačním systému může učinit obranu proti určitým druhům kybernetických útoků velmi obtížnou nebo dokonce nemožnou pouze s využitím antivirových nástrojů. Pro zajištění maximální bezpečnosti je doporučeno přejít na aktualizovanou verzi operačního systému nebo zvážit jiné konkurenční možnosti. Tímto způsobem udržíte svůj digitální prostor bezpečný a efektivně chráněný před nejrůznějšími hrozbami.

Windows 10 jsou stále jedničkou na trhu

Aktuálně jsou Windows 10 předním operačním systémem na trhu, avšak analýzy portálu StatCounter ukazují na postupný pokles jejich podílu. Zatímco v říjnu byly Windows 10 na 69,31 %, do prosince se jejich podíl snížil na 67,42 % a v lednu dále klesl na 66,47 %. Na druhé straně, Windows 11 si rychle získávají popularitu a staly se druhým nejpoužívanějším operačním systémem. Jejich podíl na trhu vzrostl z říjnových 26,17 % na 27,83 % v lednu, ačkoli v prosinci došlo k mírnému poklesu na 26,54 %. Nelze opomenout ani Windows 7, které i přes svůj stáří zůstávají v top třech nejoblíbenějších systémech od Microsoftu, přičemž v posledním měsíci dosáhly podílu 3,05 %.

Tento přehled dokládá dynamiku na trhu operačních systémů, kde Windows 10 si stále drží prim, ale Windows 11 rychle narůstají v popularitě.

Využití Windows 11

Co získáte od Windows 11?

Windows 11 přichází s revolučním designem, který okouzlí na první pohled. Jeho charakteristickým znakem je svěží světlemodrá barva doplněná o nově navržené ikony a zaoblené okraje oken a menu. Toto vizuální přepracování přináší nejen modernější vzhled, ale i příjemnější uživatelský zážitek. Kardinalní změnou prošla rovněž nabídka Start, která se nyní pyšní svou pozicí uprostřed hlavního panelu, což má aplikacím a funkcím přinést větší dostupnost a intuitivnější ovládání. Tato inovace je koncipována tak, aby byla každá důležitá funkce doslova na dosah ruky, což z Windows 11 činí nejenom esteticky přitažlivý, ale i mimořádně funkční operační systém.

Windows přinášejí revoluční novinku - Windows Widgets, která uživatelům umožňuje zpřístupnit důležité informace přímo na jejich desktopu. Tato nová funkce, inspirovaná oblíbenými vlastnostmi mobilních platforem, poskytuje tzv. živá okna. V těchto oknech se mohou zobrazovat různé užitečné informace, jako jsou nejnovější zprávy, nadcházející události z kalendáře, upomínky, aktuální počasí a další, které jsou pro uživatele klíčové. Navíc, Windows Widgets poskytují flexibilitu v personalizaci - uživatelé si mohou jednotlivá okna přizpůsobit podle svých potřeb, a to jak jejich umístěním na obrazovce, tak i nastavením jejich velikosti. Tato funkcionalita nejen zlepšuje uživatelský zážitek, ale také zvyšuje produktivitu práce tím, že klíčové informace máte vždy na dosah ruky.

Nová verze operačního systému klade zvýšený důraz na herní zážitek. Uživatelé si mohou vychutnat rychlejší načítání her díky optimalizacím, které byly provedeny. Navíc, díky integraci technologie AutoHDR, Windows 11 posunuje grafickou kvalitu her na novou úroveň, a to i bez nutnosti zásahu ze strany vývojářů.

Jednou z dalších významných novinek je možnost instalace aplikací určených pro mobilní platformu Android přímo do systému. Tato funkce rozšiřuje možnosti uživatelů a přináší nové způsoby, jak využít jejich zařízení. S těmito inovacemi se Windows 11 stává atraktivní volbou pro hráče i běžné uživatele, kteří hledají bohatší a plynulejší zážitek z používání svého počítače.

U nás v Malicomputeru bez problému zakoupíte repasovaný notebook s Windows 11. Tím si zajistíte maximální bezpečnost při práci. Nicméně je stále dostatek času, proto pokud vlastníte notebook se starším Windows 10, není potřeba se zatím ničeho obávat minimálně do ukončení podpory dne 14.10.2025.