Jak vyměnit baterii v notebooku

Dochází „šťáva“ vaší baterii nebo se hlásí, že je již po své životnosti? Zvažte tedy její výměnu. Není vždy potřeba servisům platit drahou výměnu. Ve většině případů si ji zvládnete vyměnit sami. My vám rádi poradíme jak na to. V následujících bodech vám shrneme celý průběh výměny baterie v notebooku a věříme, že vám to pomůže.

Výměna baterie v notebooku, který umožňuje odstranění baterie zespodu, může připomínat trochu dobrodružství. Toto dobrodružství se může zdát náročné, ale ve skutečnosti je to cesta, kterou lze zvládnout s trochou pečlivosti a správnými nástroji. Zde je podrobný průvodce, jak na to, rozdělený do přehledných bodů, aby se z vás stal mistr výměny baterie.

  1. Jak začít
    Než se pustíte do jakékoliv práce, je důležité připravit si pracovní prostor. Vyberte si čistou, suchou a dobře osvětlenou plochu. Mějte po ruce antistatický náramek, aby se předešlo poškození citlivých komponentů notebooku statickou elektřinou. Pokud antistatický náramek nemáte, alespoň se dotkněte kovového předmětu, aby se vaše tělo vybilo z nashromážděné statické elektřiny.

  2. Vypnutí notebooku
    Je zásadní, aby byl notebook před začátkem práce úplně vypnutý. Nezapomeňte také odpojit všechny napájecí kabely a externí zařízení.

  3. Lokalizace baterie
    Otočte notebook dnem vzhůru a najděte kryt baterie. V některých případech může být baterie přímo přístupná, v jiných může být skryta pod společným krytem s dalšími komponenty.

                                         Jak vyměnit baterii v notebooku   
                                                  Umístění interní baterie v notebooku (je nutné odmontovat spodní kryt)

                                           
                                        Umístění odnímatelné baterie. Pro odejmutí jsou vždy určeny tlačítka zespod notebooku.

  4. Odstranění krytu baterie
    Pro odstranění krytu použijte správný šroubovák (nejčastěji křížový), abyste odšroubovali šroubky držící kryt baterie. Šroubky pečlivě odložte na bezpečné místo, abyste je po výměně mohli opět použít.

  5. Vyjmutí staré baterie
    Starou baterii vyjměte opatrně. V některých případech může být nutné odpojit bezpečnostní zámek nebo posunout západky, které baterii drží na místě. Při vyjímání baterie držte pevně, ale zároveň jemně, abyste nepoškodili ostatní části notebooku.

  6. Kontrola nové baterie
    Před vložením nové baterie se ujistěte, že odpovídá specifikacím vašeho notebooku. Zkontrolujte typ baterie, napětí a kapacitu, aby byla kompatibilní s vaším zařízením.

  7. Vložení nové baterie
    Novou baterii vložte opatrně na místo staré baterie. Ujistěte se, že všechny konektory jsou správně zapojeny a že baterie je bezpečně usazená. Pokud je to potřeba, zasekněte západky nebo zapněte bezpečnostní zámek.

  8. Zavření krytu
    Kryt baterie vraťte na místo a pevně přišroubujte všechny šroubky. Dbejte na to, abyste šroubky nepřitáhli příliš silně, což by mohlo způsobit poškození krytu nebo závitů.

  9. Testování
    Po úspěšné výměně baterie připojte napájecí kabel a zapněte notebook. Zkontrolujte, zda se notebook nabíjí a zda nová baterie správně funguje.

 

Tento průvodce je jako mapa pokladu vedoucí vás k úspěšné výměně baterie v notebooku. S trochou trpělivosti a správným postupem můžete tento úkol zvládnout s lehkostí, přičemž si ušetříte náklady na servisní služby. Každý krok je jako důležitá součást skládačky, která vede k obnovení plné funkčnosti vašeho cenného zařízení.

U nás v Malicomputeru nabízíme velké množství nových baterií do notebooků. Najdete zde baterie pro notebooky HP až po Macbooky. Nová baterie je vhodnou investicí pro repasované notebooky, kde jsou sice baterie stále v dobré kondici, ale je pravděpodobné, že Vás v dohledné době bude čekat jejich výměna. Baterie jsou považovány za spotřební zboží, jež má omezou živostnost.