Jak vybrat ideální notebook pro školáka, který miluje hraní her?

Při výběru nového notebooku je klíčové upřímně si odpovědět na otázku, pro jaké aktivity bude přístroj primárně využíván. Je důležité pečlivě zvážit skutečné požadavky budoucího uživatele. Zatímco žák na druhém stupni základní školy bude pravděpodobně potřebovat spíše jednoduchý a spolehlivý stroj pro základní školní práce, student oboru ekonomie na střední škole může mít vyšší nároky kvůli specifickým aplikacím, které využívá ve studiu.

Ještě důležitější je tato úvaha v případě, že notebook nebude sloužit pouze k vzdělávacím účelům, ale stane se i platformou pro zábavu, například pro hraní počítačových her. V takovém případě je vhodné hledat model s výkonnější grafickou kartou a procesorem, který si hravě poradí i s náročnějšími tituly.

Nezapomeňte, že správný výběr notebooku vám může ušetřit nejen čas, ale i peníze v dlouhodobém horizontu. Přátelé, nebojte se proto investovat chvíli do pečlivého průzkumu a vyberte si přístroj, který bude vašemu stylu práce a zábavy skutečně vyhovovat.

Herní notebook pro školáky

 

Do školy s herním notebookem

Při výběru notebooku pro školní potřeby není nutné zaměřovat se primárně na výkonnost. Mnohdy postačí repasovaný notebook, který můžete pořídit za méně než 10 000 Kč. Tyto notebooky obvykle zvládnou bez potíží otevřít webový prohlížeč, spustit kancelářský balík nebo přehrát video. Jestliže ale notebook plánujete využívat také pro hraní her, připravte se na to, že budete potřebovat výrazně vyšší výkon, což se odrazí i na ceně. Herní notebooky bývají cenově náročnější než standardní kancelářské stroje.

Vzhledem k tomu, že školní notebook bude vaše dítě pravděpodobně často přenášet, je dobré myslet na riziko poškození. Herní notebooky obecně nejsou proslulé svou odolností, takže je vhodné zvážit, zda by nebylo lepší pořídit pro hraní herní počítač a pro školní účely zvolit lehký, robustní a repasovaný notebook, který odolá i hrubšímu zacházení. Pokud ale preferujete jedno univerzální zařízení pro všechny činnosti, podívejme se společně na klíčové parametry, které by takový notebook měl splňovat, a na co byste měli být při výběru zvláště opatrní.

Nepodceňte váhu

Jak jsme již dříve zmínili, je důležité pamatovat na to, že váš notebook bude pravděpodobně často na cestách s vámi. Pokud preferujete co možná nejnižší hmotnost, ideální volbou by pro vás byl tenký notebook s obrazovkou o velikosti 11 až 13 palců, který váží přibližně 1,2 až 1,5 kg. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete pro větší 15palcový model, měli byste počítat s tím, že hmotnost se pohybuje kolem 1,6 až 2 kg. Při výběru je důležité nezapomínat, že konečná hmotnost závisí nejen na velikosti displeje, ale i na použitých materiálech a komponentách. Pokud se zaměříme na dostupnější nové notebooky, často bývají vyrobeny z plastu, což může mít vliv na jejich celkovou odolnost. Nicméně, i s omezeným rozpočtem máte možnost zvážit pořízení repasovaného notebooku, který vám může nabídnout lepší kvalitu ve stejné cenové kategorii. Repasované notebooky často pocházejí z vyšších produktových řad a mohou tak přinést lepší výkon, odolnost a celkovou spokojenost s vaší investicí.

 Herní počítače

Výkon je nejdůležitější parametr

Pro školáky, kteří si kromě studia rádi užijí i pořádnou herní akci, je výběr správné grafické karty a procesoru klíčový. Většina notebooků pro studenty disponuje integrovaným grafickým čipem, ale praví herní nadšenci by měli vyhledávat modely s dedikovanou grafickou kartou od společností jako Nvidia nebo AMD. Co se týče procesoru, měli byste si vybírat model s alespoň čtyřjádrovým procesorem, který zvládne náročnější hry. Důležité je zohlednit typ her, které vaše dítě preferuje. Jsou to casualové hity oblíbené mezi mladšími hráči, jako je Minecraft, Valorant, Fortnite, League of Legends, nebo Genshin Impact, jež mají relativně nízké systémové nároky? Nebo má vaše dítě v oblibě singleplayerové AAA tituly, které jsou graficky náročnější? Každá hra vyžaduje od hardware trochu jiné schopnosti, takže pokud si nejste jistí, zda bude notebook schopen danou hru plynule spustit, doporučuji porovnat minimální systémové požadavky hry s parametry notebooku. Nezapomínejte ani na dostatečnou kapacitu operační paměti (RAM). Pro plynulý běh a multitasking by měl notebook disponovat minimálně 8 GB RAM, ale pro komfortní hraní náročnějších titulů a bezproblémové spouštění více aplikací současně je vhodnější mít 16 GB RAM. S takto vybaveným notebookem bude vaše dítě připraveno nejen na studium, ale i na zábavu ve světě her. 

Potřeba velkého uložiště

Ve školním prostředí se setkáváme s potřebou ukládat rozmanité materiály a nesmíme přehlížet, že i počítačové hry vyžadují nemalý kus paměťové kapacity. Všechny tyto data potřebují své místo – a to na pevném disku. Současné notebooky jsou pro zvýšení rychlosti a efektivity vybaveny SSD disky, které, na rozdíl od tradičních HDD disků s mechanickými součástkami, neobsahují žádné pohyblivé části a jsou tak robustnější a lépe odolávají otřesům. Pro hladký běh systému a plynulou práci s kancelářskými aplikacemi, stejně jako pro ukládání multimediálního obsahu a několika menších her, je vhodná minimální kapacita 256 GB. Však nezapomínejte, že velikost souborů moderních her může často přesáhnout i 100 GB. Proto platí pravidlo: čím větší úložný prostor, tím více možností pro vaše dítě uchovat různorodé aplikace a hry. Vyplatí se tedy investovat do většího disku, abyste se vyhnuli neustálému mazání a přeinstalovávání programů. Přejeme vám, aby vaše volba disku byla co nejvíce přínosná pro vzdělávání i zábavu.

Doporučené konektory

Konektivita je klíčovou vlastností každého školního notebooku, protože umožňuje připojení různých periferních zařízení. Je pravda, že menší počet konektorů může notebooku dodat štíhlejší profil a snížit jeho hmotnost, avšak je důležité zajistit, aby studentovi nechyběly potřebné porty pro jeho činnosti. USB port je stále základem, umožňuje připojit například myš, externí klávesnici nebo pevný disk. V případě, že notebook nabízí pouze jeden USB port, je třeba pečlivě zvážit, jaká zařízení budete chtít připojovat současně. Dalším nezbytným prvkem je 3,5mm audio jack, který umožňuje připojení kabelových sluchátek, a to je pro koncentraci na studium často nezbytné. HDMI port považujeme za třetí klíčový konektor, protože umožňuje připojení notebooku k externímu monitoru nebo projektoru, což je užitečné pro prezentace nebo sledování většího obrazu. Na moderních noteboocích se setkáte také s USB-C portem, který je velmi univerzální. Pokud je označen jako DisplayPort nebo Thunderbolt, nabízí široké možnosti - nejenže slouží pro přenos dat, ale můžete skrze něj také posílat video signál a dokonce notebook nabíjet. Taková flexibilita může být pro školní použití velkým plusem. Při výběru notebooku pro studium tedy věnujte konektivitě patřičnou pozornost, aby se investice vyplatila a zařízení bylo skutečně užitečným nástrojem pro učení. 

Pohodlná klávesnice

Při výběru kancelářského vybavení nemusíte klávesnici příliš zvažovat, ale v případě herního notebooku se jedná o naprosto zásadní prvek. Je důležité, aby klávesnice byla pohodlná a klávesy byly od sebe dostatečně oddělené, což zlepší ergonomii při psaní i hraní. Výhodou je také, pokud jsou klávesy mírně vyvýšené, což zvyšuje jejich citlivost a odezvu. Pro nadšené hráče bude jistě přínosem i přítomnost numerické části, který je v mnoha hrách velmi praktický. Pokud váš notebook tuto část nemá, lze tento nedostatek řešit externí herní klávesnicí, kterou si můžete pohodlně nechat na pracovním stole doma. Mějte ale na paměti, že i taková klávesnice může představovat další nemalou investici.

 Herní klávesnice

Notebook jedině na MALICOMPUTER

Pokud pracujete s omezeným rozpočtem na pořízení nového zařízení, řekněme okolo 8 000 Kč, může se zdát lákavé vybrat si zbrusu nový notebook. Avšak nenechte se zmást leskem novoty. Investice do zrenovovaného, tedy repasovaného notebooku může být mnohem rozumnější volbou. Možná se ptáte, proč byste měli preferovat použité před novým? Odpověď je jednoduchá. Za 8 000 Kč obvykle dostanete nový notebook, který patří mezi ty nejzákladnější modely na trhu. Jeho konstrukce z levných materiálů často nedosahuje vysoké odolnosti a jeho technické specifikace obvykle nezaručují dlouhou životnost ani solidní výkon. Může se stát, že takový notebook přestane vyhovovat vašim potřebám již po dvou letech, nebo dokonce dříve, pokud jej bude používat dítě, které nemusí být k elektronice tolik šetrné. Na druhé straně, repasovaný notebook za stejnou cenu může nabídnout mnohem kvalitnější zpracování a lepší výkonnostní parametry. Předtím, než se dostane znovu na trh, prochází důkladnou kontrolou, takže dostáváte zařízení, které je sice použité, ale spolehlivé a připravené pro další kolo používání. Navíc tímto způsobem můžete přispět k udržitelnosti a snížení elektronického odpadu. Když tedy příště budete stát před rozhodnutím, zvažte všechny výhody repasovaných notebooků. Nejenže ušetříte, ale získáte zařízení, které vám může sloužit lépe a déle.

Při výběru repasovaného notebooku od MALICOMPUTER za 8 000 Kč se dostane do vašich rukou zařízení, které v době svého uvedení na trh mělo hodnotu alespoň 20 000 Kč. Často se jedná o manažerské notebooky, jež byly původně zakoupeny pro potřeby velkých korporací nebo bank a po dvou letech intenzivního využívání jsou vyměněny za nové. Tyto notebooky se mohou pochlubit nejen vysokou odolností svého šasi, která mnohdy přečká i nešetrné zacházení z rukou dětí, ale také jsou připraveny vydržet nárazy, polití a dokonce i pády. Repasované notebooky od nás jsou synonymem pro dlouhověkost a spolehlivost. Kromě toho, že získáte výkonné a robustní zařízení za zlomek původní ceny, můžete se těšit na produkt, který sice má svou historii, ale díky našemu pečlivému testování, čištění a kontrole vypadá a funguje jako nový. Navíc vám na něj poskytujeme 12měsíční záruku, kterou lze rozšířit až na 2 roky přikoupením dalších 12 měsíců záruky.  Nabouráváme mýty o repasovaných noteboocích a ukazujeme, že jsou často lepší volbou než nové kusy. Proč investovat do nového notebooku, když bude další den použitý.

Herní notebooky pro nenáročné hry jako jsou LOL, Fortnite, Minecraft, Valorat nebo Roblox.

Herní notebooky pro náročnější hry jako jsou Call Of Duty, Battlefield 2042, Cyberpunk 2077, Hogwarts Legacy nebo GTA 5.