Jak správně vybrat ultrabook?

Ultrabooky tvoří jednu z nejpopulárnějších kategorií notebooků. Víte, čím se tato moderní výpočetní technika vyznačuje a na co se zaměřit při výběru ultrabooku? Tento článek vám to vše prozradí.

Když se podíváte na trh s notebooky, určitě si všimnete širokého spektra různých modelů. Existuje hned několik kategorií, které jsou vhodné pro různé účely. Mezi nejpopulárnější patří kancelářské notebooky. Dále máme herní notebooky nebo mobilní pracovní stanice zaměřené na maximální výkon. Samostatnou kapitolou jsou pak ultrabooky.

Levné notebooky

I když název ultrabook napovídá, co byste od takového zařízení mohli očekávat, ne každý ví, čím se přesně liší od klasických notebooků určených pro kancelářskou práci a domácí použití. Ultrabook se především vyznačuje několika klíčovými vlastnostmi, jako je kompaktní design, minimalistický vzhled a nízká hmotnost. Navíc působí moderním dojmem, což z něj dělá reprezentativní výpočetní techniku.

Ultrabook je tedy stylovým notebookem, který vás oslní nejen svým vzhledem, ale i uživatelským zážitkem. Díky jeho lehkosti a kompaktnosti je ideální pro cestování. A co víc, budete mít pocit, že pracujete s něčím výjimečným, co vyniká přesným zpracováním a elegantním designem. Pokud hledáte notebook, který je kompaktní, lehký a zároveň pečlivě zpracovaný, ultrabook je pro vás tou správnou volbou. Při nákupu ultrabooku je důležité zaměřit se na několik klíčových parametrů:

  • Velikost
  • Provedení těla
  • Hardware
  • Konektorová výbava

Kvalitní šasi pro maximální odolnost

Když si představíte tenký a snadno přenosný notebook, jedním z klíčových aspektů, na který myslíte, je odolnost. Nikdo nechce mít základnu či kryt displeje, který se ohýbá. Proto jsou ultrabooky často vyráběny z hliníku. Obvykle se jedná o celokovové konstrukce, kde hrají důležitou roli prvky jako uhlíková vlákna a hořčík. Tyto materiály zajišťují, že šasi ultrabooku je dostatečně pevné a odolné, a přitom zůstává tenké a elegantní.

Kovové tělo také přináší příjemný pocit na dotek. Když uchopíte tenký ultrabook z kovu, okamžitě máte dobrý dojem z jeho mechanické odolnosti. Kov je povrchově odolnější a v kombinaci s kvalitními panty poskytuje záruku dlouhé životnosti. To platí i v případě, že s ultrabookem často cestujete. Kvalitní šasi je tedy jedním z klíčových předpokladů pro každodenní a bezproblémovou práci.

Hlavní roli hraje kompaktnost

Ultrabooky se vyznačují svým minimalistickým designem. Jsou ideální pro cestování, pracovní schůzky nebo školní výuku, protože na cestách o nich sotva víte. Je tedy zřejmé, že velikost je klíčovým faktorem ultrabooku. Nejčastěji narazíte na modely s úhlopříčkami 13" a 14", které plně nahradí klasické notebooky. Výjimkou nejsou ani menší verze s úhlopříčkou 12" nebo naopak ty, které se blíží velikosti běžných notebooků s úhlopříčkou 15".

Notebooky za pár korun

Kompaktnost a minimalismus mají přesně dané parametry. Při výběru ultrabooku jsou rozměry klíčové. Zvláštní význam má tloušťka. Ultrabooky jsou známé svou nízkou tloušťkou, což jim dodává elegantní vzhled. Tyto notebooky obvykle nepřesahují tloušťku 15 milimetrů, maximálně do 20 mm. Šířka a hloubka odpovídají velikosti úhlopříčky, ale je to právě tloušťka, která dělá ultrabook výjimečným.

Podobně je to i s hmotností. Ve srovnání s běžnými notebooky jsou ultrabooky lehčí. Hmotnost závisí na velikosti zařízení, ale obecně se pohybuje kolem 1,5 kg. Menší ultrabooky váží dokonce kolem 1 kg, takže je v tašce ani neucítíte. Kompaktnost je tedy jednou z hlavních vlastností, na které se při výběru ultrabooku zaměříte.

Hardware ultrabooku

Při výběru ultrabooku byste se neměli soustředit jen na jeho design, i když ten hraje v této kategorii techniky výraznou roli. Důležité je také to, co se skrývá pod elegantním kovovým tělem. Ultrabooky jsou totiž primárně určeny pro běžnou kancelářskou práci, takže od nich nelze očekávat přehnaný výkon při náročných výpočetních úlohách. Existuje pro to několik důvodů. Tenké tělo ultrabooku neumožňuje dostatečně efektivní chlazení a zároveň by vyšší výkon zkracoval výdrž baterie, která je jednou z jejich hlavních výhod.

Základem je rychlý SSD disk

Aby vám práce na ultrabooku šla skutečně od ruky, je nezbytné mít rychlý pevný disk. V dnešní době jsou téměř všechny modely na trhu vybaveny SSD disky. U pevného disku hraje klíčovou roli především kapacita, která by měla odpovídat vašim potřebám. Minimální kapacitou, kterou byste měli zvažovat, je 256 GB.

Výpočetní a grafická výkonnost

Výběr procesoru u ultrabooku závisí na konkrétní značce. Pokud hledáte ultrabook pro každodenní práci bez výrazných výkonnostních zádrhelů, vybírejte procesory Intel Core i3, i5, i7 nebo novější. Alternativou jsou procesory AMD, jako například AMD Ryzen 3, 5 a vyšší řady. Volba konkrétního procesoru záleží na tom, k čemu budete ultrabook využívat. Novější generace procesorů nabízejí lepší výkon. Starší procesory než ty uvedené nejsou vhodné.

Výpočetní výkon ovlivňuje nejen procesor, ale i operační paměť. Kvůli tenkému tělu ultrabooku nelze počítat s množstvím paměťových slotů, jako je tomu u klasických notebooků nebo mobilních pracovních stanic. Obvykle jsou k dispozici maximálně dva paměťové sloty. Typ paměti se odvíjí od generace procesoru, takže celkový výkon spolu úzce souvisí. Minimem je 8 GB operační paměti, ale pokud nechcete být výkonem omezováni, zvažte 16 GB.

Vedle výpočetního výkonu je tu i grafický výkon. Jak už bylo zmíněno, ultrabooky nejsou ideální pro střihání videí, náročné zpracování multimédií a grafické práce, a to z důvodů uvedených výše. Proto se nejčastěji setkáte s integrovanými grafickými kartami, které jsou pro hlavní účely ultrabooku naprosto dostačující.

Delší výdrž baterie

Při výběru ultrabooku nezapomeňte zvážit výdrž baterie. Tento typ notebooku je totiž ideální pro cestování a mobilní práci. Jen málokdo si přeje být na obchodních schůzkách omezen krátkou výdrží baterie. Mnoho modelů nabízí téměř celodenní provoz, ovšem za předpokladu, že budete ultrabook používat "rozumně". To znamená snížený jas obrazovky a běžné kancelářské úlohy.

Ultrabooky jsou navrženy tak, aby poskytovaly dlouhou výdrž baterie. Při intenzivním výkonu, například hraní her, však můžete očekávat rychlejší vybíjení a pokles výkonu procesoru. To je způsobeno omezeným chladícím systémem, který je dán tenkým tělem ultrabooku. Při běžné kancelářské práci ale využijete potenciál ultrabooku naplno.

Notebooky levně

Ultrabook, varianta s dotykovým displejem

Při výběru ultrabooku nezapomínejte na kvalitu displeje. Dnes můžete narazit na různé zobrazovací technologie, jako jsou populární IPS displeje nebo pokročilé OLED technologie. Rozlišení by mělo odpovídat velikosti úhlopříčky – někteří uživatelé preferují vyšší rozlišení, jiní se spokojí s menším, což může být pohodlnější pro oči. Minimální standard však představuje rozlišení 1920 x 1080 pixelů, tedy Full HD, i když na trhu najdete i vyšší rozlišení.

Někteří výrobci nabízejí ultrabooky s dotykovými displeji, které můžete otočit a proměnit tak svůj notebook na dotykový tablet. Při výběru displeje si dejte pozor také na lesklé nebo matné provedení, protože každé má své výhody a nevýhody – například odlesky nebo viditelnost na slunci.

Chudší konektorová výbava

Při výběru ultrabooku byste rozhodně neměli přehlédnout konektorovou výbavu. Ve srovnání s klasickými notebooky může být tato výbava skromnější, což je způsobeno tenčím tělem ultrabooků a omezeným prostorem pro větší množství portů. Proto byste měli pečlivě zvážit, jaké konektory budete potřebovat při práci na cestách.

V dnešní době jsou nezbytností porty USB-C (Thunderbolt), přičemž jeden z nich často slouží i k nabíjení. Nečekejte více než dva tyto porty, dále klasický USB typu A a audio konektor. Vše ostatní lze považovat za nadstandard, jako například čtečku paměťových karet. Omezenou konektorovou výbavu však nelze považovat za nedostatek. U ultrabooků se totiž předpokládá, že nebudete potřebovat připojení přes konektor RJ-45 a využijete bezdrátové připojení. Na cestách vám omezený počet konektorů postačí a v kanceláři můžete použít rozbočovač portů.

Kdy je lepší zvážit volbu mezi ultrabookem a notebookem?

Pokud zvažujete pořízení ultrabooku, následující řádky vám mohou skvěle posloužit jako návod k výběru vhodného modelu. Klíčovou otázkou však zůstává, zda k vaší práci potřebujete ultrabook nebo postačí klasický notebook.

Pokud často přenášíte svůj počítač, pracujete převážně bezdrátově, věnujete se hlavně kancelářským úkolům a preferujete kompaktnost a elegantní design, ultrabook je pro vás ideální volbou. Naopak, pokud plánujete na svém notebooku hrát hry, provádět náročnější multimediální a výpočetní operace, máte počítač většinou na jednom místě a oceňujete bohatou konektorovou výbavu, je lepší volbou klasický notebook.